articles @ groenedigitalisering.nl:

Please login

username

password

Forgot password?

Forgotten password retriever

Please enter your email address:

Veel telers vragen zich af: waar moet ik beginnen met digitalisering?

“Een daverend succes”, noemt Klaas van Egmond (Delphy) het DigitaliseringsEvent op 9 mei. Het evenement trok bijna 200 bezoekers, met name uit de groente- en de sierteelt. Zij konden kiezen uit een groot aantal workshops over kansen, toekomstige ontwikkelingen en praktische tips. Robert Solleveld (Glastuinbouw Nederland): “Veel telers vragen zich af: waar moet ik beginnen met digitalisering? Tijdens het DigitaliseringsEvent konden ze daar concreet mee aan de slag.”

Het DigitaliseringsEvent was een initiatief vanuit ‘Versnellen Groene Digitalisering in de Glastuinbouw’. In dit project werkt een groot aantal partijen uit de tuinbouw samen aan het versnellen van de toepassing van digitalisering: Zentoo, Delphy, Greenport West-Holland, Glastuinbouw Nederland, Inholland en Priva.

“Telers zijn ervan overtuigd dat ze aan de slag moeten met digitalisering”, vertelt Klaas van Egmond van Delphy over de reden het event te organiseren. De noodzaak tot digitalisering werd nog eens versterkt door de gestegen energieprijzen, afgelopen winter. Telers besloten anders om te gaan met energie, bijvoorbeeld door LED-belichting te gebruiken. Zulke beslissingen hebben direct invloed op het klimaat en het product. “Telen is flink veranderd: het wordt steeds complexer. Digitalisering kan daarbij helpen.”

Dat merkt ook Robert Solleveld van Glastuinbouw Nederland. “Telers weten dat digitalisering ze kan helpen, maar vragen zich af: waar moet ik beginnen? Digitalisering is een systeemaanpassing. Je digitaliseert niet slechts één onderdeel van je bedrijf: zo’n verandering heeft grote gevolgen voor alle processen binnen je bedrijf. Met het Digitaliseringsevent wilden we telers op weg helpen.”

Concrete handvatten

Bijna 200 professionals bezochten het DigitaliseringsEvent in Delphy Improvement Centre in Bleiswijk: daarmee was het event volgeboekt. Het grootste deel van de bezoekers was teler. Bovendien was de gemiddelde leeftijd laag, aldus Solleveld. De bezoekers werden verwelkomd door tech-ondernemer en voormalig topsporter Ben van der Burg. Daarna konden ze kiezen uit 12 workshops over een aantal digitaliseringsthema’s, zoals robotisering en monitoring. De workshops waren verdeeld over drie rondes. Tussendoor was er een bedrijvenmarkt waar bedrijven en organisaties op het gebied van digitalisering zich presenteerden.

De reacties van zowel bezoekers waren zeer positief, vertelt Van Egmond. “Tijdens de workshops werd heel praktisch ingegaan op hoe je met digitalisering aan de slag kunt op je bedrijf. Bovendien was er veel interactie tussen de aanwezige telers. Dat was heel inspirerend. En tijdens de bedrijvenmarkt zijn veel contacten tussen telers en bedrijven gelegd. Ook de deelnemers aan de bedrijvenmarkt waren daarom zeer enthousiast.”

Solleveld: “De opzet van het DigitaliseringsEvent zat goed in elkaar. Bezoekers konden kiezen uit workshops over thema’s die het beste bij hun bedrijf passen, en kregen praktische informatie. Dat is heel belangrijk bij het onderwerp digitalisering: eerst moet je weten wat je bedrijfsstrategie is en welke rol digitalisering daarbij kan spelen. En vervolgens heb je behoefte aan concrete handvatten. Dat zien we ook bij ons programma Het Nieuwe Telen: daar zetten we in op meetprotocollen die telers direct kunnen toepassen.”

Volgende editie

De organisatoren zijn dan ook zeer tevreden over het DigitaliseringsEvent. Inmiddels is besloten dat dit najaar een vervolg komt, waarschijnlijk in een andere regio in Nederland. Meer informatie daarover volgt binnenkort. Telers kunnen zich via de website www.groenedigitalisering.nl aanmelden om op de hoogte gehouden te worden.

Presentaties

De presentaties van een aantal workshops van het DigitaliseringsEvent is beschikbaar. Deze vindt u op https://groenedigitalisering.nl/article/1/220_Drukbezochte_eerste_editie_DigitaliseringsEvent

 

 

Partners & co-financiers:

logologologologologologologo
logologologo