We weten nu beter hoe onze chrysanten zich voelen
“Vroeger konden we alleen vertrouwen op onze groene vingers. Nu kunnen we die inzichten aanvullen met betrouwbare data”, vertelt Sander Middelburg van Leen Middelburg Chrysanten. Bij het teeltbedrijf in Maasdijk – en bij enkele andere leden van Zentoo – zijn ze druk bezig met het monitoren van het gewas door vision technology van ADI; de data worden vervolgens ingepast in de groeimodellen van Delphy. Middelburg: “Als we de chrysanten beter begrijpen, dan kunnen we betere teeltbeslissingen nemen.”
Telers streven dag in, dag uit naar een optimale én duurzame oogst. Daarvoor is kennis van het gewas onontbeerlijk, vertelt chrysantenteler Sander Middelburg. En techniek kan daarbij wellicht helpen. Daarom startte Middelburg enkele jaren geleden met de zoektocht naar een goede cameratechniek om meer te weten te komen van het chrysantengewas. Idee daarbij was dat de camera mobiel moest zijn, en dus niet één vast standpunt had. Middelburg: “De chrysantenteelt is zeer dynamisch. We oogsten en poten elke dag, dus elke dag is het gewas anders.”
Data-gedreven chrysantenteelt
Ook andere telers binnen telersvereniging Zentoo zochten naar een dergelijke oplossing. Samen met veredelaar Deliflor, meststoffenleverancier Van Iperen en Delphy werd een stuurgroep gestart: die kijkt hoe data-gedreven chrysantenteelt gestimuleerd kan worden. Eén van de projecten van de stuurgroep is het gebruik van camera’s voor het meten van het gewas. Daarvoor wordt samengewerkt met AgriData Innovations (ADI), het Delftse bedrijf dat ooit gestart is met drones, maar inmiddels gefocust is op cameratechnologie en computer vision-software voor gewasmonitoring. .
Business developer Pim van Geest van ADI: “Drones zijn klein en licht. Dat is ideaal. Maar hebben uitdagingen met batterijduur en het behalen van stabiele fotokwaliteit.. En juist bij dataverzameling met camera’s op grote schaal wil je een goede fotokwaliteit hebben en het liefst zo snel mogelijk.” Daarom worden er bij de drie Zentoo-telers geen drones meer gebruikt. Daarvoor in de plaats werd gezocht naar een methode waarbij een camera stabiel en snel in staat was foto’s te maken.
Camera’s op spuitrobot
Dagelijks rijdt een spuitrobot over het chrysantengewas. En die robot is daardoor een uitstekende gastheer voor een camera. Van Geest: “We hebben de spuitrobot eerst uitgerust met één camera die één bed met chrysanten in beeld brengt, momenteel zitten er twee camera’s op die dus twee bedden fotograferen. En we gaan naar zes camera’s voor zes bedden.”
Die camera’s brengen door vision-software de lengte, de bladeren en de knoppen van het gewas in kaart. Die informatie wordt vervolgens automatisch geïmporteerd in QMS, het teeltmanagementsysteem dat Delphy ontwikkelde voor een groot aantal teelten, waaronder chrysant. QMS Chrysant bepaalt hoe de productie en kwaliteit gemaximaliseerd kunnen worden. Daarvoor gebruikt het data over onder meer weer, belichting en teeltstrategie, en verwerkt die in groeimodellen van het betreffende gewas.
Stap voor stap
Klaas van Egmond, Teelt Engineer bij Delphy: “Telers willen dat de data in QMS betrouwbaar en eenduidig zijn. Daarom was de eerste stap: het valideren van de data van de camera’s. Zo hebben de telers handmatig de lengte van de stelen gemeten, en een automatische weegschaal controleerde het gewicht van de stelen.”
De data die de camera’s opleveren zijn niet de enige input voor QMS: ook bijvoorbeeld de klimaatcomputer en informatie over het ras zijn onderdeel van de QMS-berekeningen. Van Egmond: “Het is dus enorm veel data. De ontwikkeling moesten we dan ook stap voor stap doen. Je kunt zoiets niet in één keer ontwikkelen. Dat was echt een leerpunt van dit project.” Middelburg: “Dat is inherent aan dit soort projecten. Het duurt langer dan je hoopt. En daardoor vergeet je soms wat voor mooie dingen je al hebt bereikt.”
Eyeopener
Sinds eind vorig jaar is het systeem operationeel bij drie Zentoo-telers, waaronder dus Leen Middelburg Chrysanten. Bij twee andere telers wordt het binnenkort geïntroduceerd, vertelt van Geest. Chrysantenteler Middelburg: “We weten nu beter hoe het gewas zich voelt. Zo hebben we de afgelopen maanden een aantal maal teeltbeslissingen wél of juist niet genomen door het nieuwe systeem. Het ging dan bijvoorbeeld om de belichting. Het systeem is vaak echt een eyeopener.”
Video
Bekijk hier een korte video over het project.