articles @ groenedigitalisering.nl:

Please login

username

password

Forgot password?

Forgotten password retriever

Please enter your email address:

Delphy IC kijkt tevreden terug op het project ‘Autonomous Cucumber under LED’

Afgelopen juli is de laatste teelt van project Autonomous cucumber under LED in het Delphy Improvement Centre geplant. In deze teelt zijn ervaringen eerder dit jaar met Priva’s Plantonomy voor klimaatsturing, en RED’s Solstice voor lichtsturing gecombineerd. De teelt is inmiddels afgelopen, een mooi moment om terug te blikken.

illustratieve foto van komkommerIn de aansturing van de teelt is een plan opgesteld waarbij 8 vruchten per m2/week geoogst kunnen worden (360g). QMS komkommer is gebruikt om berekeningen te doen aan de benodigde ontwikkelingssnelheid en plantbelasting van de plant om de streefproductie te bereiken. Met deze streefgetallen op plantbasis berekent QMS doelen voor de etmaaltemperatuur en de lichtsom die op weekbasis worden nagestreefd.

Priva Plantonomy wordt gebruikt om het klimaat aan te sturen. Uitgangspunt van Plantonomy is om gebalanceerd klimaat zonder schokken te creëren. Wekelijks kijken we of er bijzonderheden plaatsvinden in het klimaat en of de plantontwikkeling naar verwachting is met het gerealiseerde klimaat. Ook wordt de watergift op basis van een gewichtsmeting van de mat aangestuurd. Dit zorgt ervoor dat watergift ook bij weerschommelingen goed blijft gaan.

Solstice van RED optimaliseert de belichting op 5-minuten basis gebaseerd op een streef-DLI. Door de voorspelling en actuele meting van zonlicht te combineren met volledig dimbare belichting worden op nauwkeurige basis de lichtsommen per dag gehaald.

Door deze manier van aansturen hebben we een zeer planbare teelt gehad. De 8 stuks per week hebben we netjes gehaald. Uitdaging zijn de vruchtgewichten. We zien door met loadcellen te meten dat we vroegtijdig kunnen zien dat de biomassatoename lager is dan verwacht. Door deze meting in het systeem te integreren kunnen we nog nauwkeuriger productie sturen.

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Alex van Klink: A.vanKlink@delphy.nl

 

Partners & co-financiers:

logologologologologologologo
logologologo